La RatolivaLa Ratoliva és un màgic personatge que passa per les escoles visitant als nens i nenes d’entre 3 i 6 anys (des de P3 fins 2n de primària) per explicar-los que fa a la biblioteca, quins són els llibres que més li agraden i com s’ha convertit en un ratolí expert en contes...

La Ratoliva, a més, els anuncia la propera visita de la LLuneta, que els presentarà una col·lecció de contes infantils.

Estructura dels tallers

Es fan tres tipus d’actuacions:

1. Carta de presentació

Sóc la rata que viu, olora i llegeix contes a les biblioteques públiques de Vilanova i la Geltrú. Perquè... Sabeu què és una biblioteca, oi?

Sí home, sí, aquells edificis on hi ha una sala dedicada a vosaltres, els nens i les nenes. Allà hi podeu trobar una muntanya de coses interessants: contes, llibres, revistes, música, pel·lícules... A més a més, també fan moltes activitats pensades per a vosaltres com ara l’Hora del conte i molts tallers.

Doncs bé, jo visc en aquestes biblioteques, perquè m’agraden molt els llibres, m’agrada passar bones estones olorant-los i quan en trobo un que té un aroma especial el llegeixo i em faig amiga dels seus personatges. Però, ai! quan en trobo un que està estripat o guixat, em poso molt i molt trista.

Sabeu com m’ho faig per trobar sempre el que busco? Faig servir el meu nas que és gros, vermell i màgic. Amb ell oloro i regiro les prestatgeries fins que trobo el llibre que estic buscant. Quan més llibres oloro i llegeixo, més ràpid trobo allò que cerco.

De tant ensumar i llegir m’he convertit en una rata experta en contes, us en puc explicar més de mil, us puc dir quins llibres són divertits i emocionants, i us puc aconsellar quin és el millor llibre per llegir en cada moment.

Ben aviat us vindré a conèixer i us portaré uns quants contes i segur que passarem una bona estona!

2. La visita de la Ratoliva
Aquest personatge és la mascota de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat: Joan Oliva i Armand Cardona i ha estat dissenyat per la dissenyadora i il·lustradora Glòria Fort.

Des dels inicis del projecte és pensa en la Ratoliva com la figura ideal perquè actuï com a fil conductor entre els nens/es i el llibres, per la seva evident relació amb la biblioteca municipal i per tant, amb la lectura.

La Ratoliva arriba a l’escola i es presenta personalment a tot l’alumnat. Per als més petits, els de P3, la Ratoliva està una estoneta i explica qui és i què fa a la biblioteca. Aquesta visita té una durada aproximada de 30 minuts. A la resta de cursos, la Ratoliva només treu el nas per classe.

La Ratoliva els anuncia una propera visita d’un personatge que ha conegut durant l’estiu, La LLuneta, i que té moltes ganes d’anar a veure’ls per explica’ls-hi històries. Aquest personatge és el que presenta la col·lecció de contes infantils.
3. Presentació de la col·lecció de contes infantils
La LLuneta fa un taller d’uns 45 minuts de durada amb cadascun dels grups-classe.

Hi ha un taller específic per a educació infantil (P3-P4-P5) i un altre taller per a cicle inicial (1r i 2n primària).

A partir de la col·lecció de contes infantils acordats per la comissió de la tria de llibres, la Lluneta munta una història que es relacioni amb els continguts, temàtica escollida i personatges d’aquesta col·lecció.

L’objectiu de La Lluneta és aconseguir engrescar i motivar al màxim a tots els nens i nenes perquè agafin els llibres que els hi regala i tinguin moltes ganes de llegir-los.

Al final dels tallers, fa entrega al centre del lot de llibres presentats per tal que formin part del fons de la biblioteca escolar.


Darreres publicacions